Hava Naguila

Volksdansvereniging Hava Naguila heeft zijn basis in Vogelwaarde (Zeeuws-Vlaanderen), de streek van ‘Den Vos Reynaerde’. Op 2 november 1968 werd de groep opgericht.

De naam Hava Naguila, dat Israëlisch is voor ‘Laat ons vrolijk zijn’, stamt uit de beginperiode van de volksdansgroep. Er werden toen hoofdzakelijk buitenlandse dansen gedanst. Met het uitgroeien van de groep en de toename van buitenlandse dansen, werd ervoor gekozen om een demonstratiegroep in het leven te roepen. Dit werd “Den Ossaert”, hiermee werd in het buitenland aangegeven dat het om een Nederlandse volksdansgroep ging. De naam “Den Ossaert” is afgeleid van een spookfiguur, die in het land van Hulst zou hebben geleefd.

Naast het voortzetten van deze Nederlandse traditie, gaan we ook graag op ontdekking naar eigentijdse muziek en dans.

In 2003 heeft de Volksdansvereniging de Culturele Prijs van de Gemeente Hulst in ontvangst mogen nemen. Naast de vele activiteiten is de vereniging tevens oprichter van het Muziek- en Folklorefestival in de gemeente Hulst. Dit festival wordt nog steeds jaarlijks door leden van onze vereniging georganiseerd.

Hava Naguila bestaat momenteel uit ongeveer 60 leden in de leeftijd van 15 - 87 jaar die onderverdeeld zijn in verschillende afdelingen:

jongerengroep, demonstratiegroep en seniorengroep.

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe leden en uiteraard is het mogelijk om een kijkje te komen nemen en eens mee te dansen!